Už aj v Prešovskom kraji budú môcť pacienti využívať modernú magnetickú rezonanc

28.05.2005 Celý región

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac 27.5.2005 slávnostne otvoril najmodernejšie pracovisko magnetickej rezonancie v Prešove
Od 1. júna 2005 budú môcť obyvatelia Prešovského kraja využívať špičkové pracovisko magnetickej rezonancie, ktoré bolo dnes slávnostne otvorené za prítomnosti ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimanna v Prešove. Vysokovýkonný prístroj Siemens MAGNETOM Symphony umožní rýchle, presné a neinvazívne vyšetrenia ochorení centrálneho nervového systému, pohybového aparátu, ciev a vnútorných orgánov. Vďaka špeciálnemu archivačnému a komunikačnému systému bude prešovské pracovisko prepojené s pracoviskom v Ružinovskej nemocnici v Bratislave, čo lekárom počas liečby umožní konzultácie s ďalšími odborníkmi. Krstným otcom novootvorenej magnetickej rezonancie sa stal televízny moderátor Lubomír Karásek, ktorý sa dnes podrobil aj oficiálne prvému vyšetreniu.

V Prešovskom kraji doteraz chýbalo moderné pracovisko magnetickej rezonancie, ako je tomu v ostatných slovenských krajských mestách. Obyčajne museli miestni pacienti na vyšetrenia dochádzať alebo čakať až štyri týždne. „ Od 1. júna, kedy sa začne oficiálna prevádzka, budeme schopní pacientov vyšetriť už v priebehu niekoľkých dní. Keďže všetky vyšetrenia sú uhrádzané zdravotnými poisťovňami, som veľmi rád, že v tomto momente máme so všetkými uzavreté zmluvy, “ povedal Ladislav Pásztor, riaditeľ spoločnosti MR Prešov, ktorá magnetickú rezonanciu prevádzkuje.

Kvalitný medicínsky tím rádiológov bude tiež schopný realizovať špeciálne vyšetrenia ciev dolných končatín pacientov, ktorí trpia na cukrovku alebo arteriosklerózou. Namiesto bolestivého podávania kontrastnej látky priamo do cievy dolnej končatiny, sa pacientovi aplikuje nebolestivá a neškodná kontrastná látka, pomocou ktorej magnetická rezonancia dokonale zobrazí cievny systém.

Magnetická rezonancia Siemens MAGNETOM Symphony so supravodivým magnetom s veľkosťou magnetického poľa 1,5 Tesla patrí medzi najmodernejšie svojho druhu v Európe. „ Veľkou výhodou tunajšej inštalácie je infokomunikačné prepojenie s pracoviskom v Ružinovskej nemocnici, ktoré v prípade potreby umožní elektronické preposielanie obrazov a online konzultácie s bratislavskými odborníkmi. Toto riešenie zabezpečuje náš originálny systém PACS (obrazový, archivačný a komunikačný systém), vďaka ktorému sa zrýchli a skvalitní celkový priebeh vyšetrenia a ďalšej liečby, “ doplnil Ladislav Šmárik, vedúci divízie medicínskej techniky (Medical Solutions) spoločnosti Siemens s. r. o. , ktorá bola technologickým dodávateľom celého pracoviska.
 

Vyberte región

mark